Mondhygiënisten

De titel mondhygiënist is een door de wet beschermde titel. Alleen wanneer je in het bezit bent van een HBO diploma Mondzorgkunde mag je deze titel voeren. In de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) is het beroep mondhygiënist opgenomen. Deze wet bevordert en bewaakt de kwaliteit van de beroepsuitoefening en beschermt tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen.

Wat doet een mondhygiënist?

Een mondhygiënist richt zich vooral op preventieve behandelingen. Een mondhygiënist is opgeleid om problemen aan het gebit te voorkomen, vroegtijdig te herkennen en te bestrijden.

Preventieve mondzorg staat voor het voorkomen van mond- en gebitsproblemen. Door van jongs af aan regelmatig een mondhygiënist te bezoeken die je begeleidt en coacht en de instructies en adviezen afstemt op jouw individuele situatie, voorkom je cariës (gaatjes), teruggetrokken of ontstoken tandvlees en een slechte adem. De mondhygiënist kan de conditie van je tandvlees in kaart brengen (de vervaardiging van een parodontiumstatus), je adviezen geven over het uitvoeren van een goede mondhygiëne en je gebit reinigen door tandplaque en tandplaque boven en onder je tandvlees te verwijderen. Je kunt rechtstreeks bij een mondhygiënist terecht en hoeft geen verwijzing van een tandarts te hebben. Een tandarts kán je wel doorverwijzen. 

Behandelingen mondhygiënist:

- verwijderen van oude tandplak en tandsteen
- verwijderen van aanslag
- polijsten van het gebit
- instructie en adviezen geven
- poetsles aan kinderen
- fluorideren van het melkgebit of blootliggende worteloppervlaktes
- sealen van kiezen 
- tandenbleken

Naast de preventieve behandelingen is een mondhygiënist een specialist in het behandelen van ernstige tandvleesaandoeningen. Indien een oppervlakkige tandvlees ontsteking over gaat in een tandvleesontsteking met afbraak van het kaakbot (parodontitis) kan de mondhygiënist dit diagnosticeren en behandelen. Een diepere tandvleesontsteking wordt meestal behandeld door middel van een initiële therapie (diepte reiniging).

https://www.nvvp.org/patienteninfo/patienteninformatie/de-behandelaars/mondhygienist

https://www.nvvp.org/patienteninfo/patienteninformatie/de-behandeling/initiele-behandeling

 

Afspraak maken
Een verwijzing van uw tandarts is niet nodig. U kunt op eigen initiatief een afspraak maken!